Geçtiðimiz hafta erken bir þekilde paylaþým aðlarýna düþen Windows 7’nin ilk kararlý önizlemesi, Steve Ballmer tarafýndan tanýtýldý.
Dünyanýn en büyük tüketici elektroniði fuarý CES 2009’un açýlýþýný yapan Microsoft CEO’su Steve Ballmer, Microsoft’un yeni iþletim sistemi Windows 7 betasýnýn çýktýðýný duyurarak sistemi anlattý. Ballmer, Windows 7 platformunda çalýþacak Windows Live’ýn yeni sürümlerinin de kullanýcýlara sunulduðunu hatýrlattý. Yeni iþletim sisteminin çoklu-temas ve cihaz platformu özellikleri büyük ilgi yarattý.
2008’in son günlerinde yasadýþý paylaþým sistemlerine düþen Windows 7 Beta 1, 9 Ocak 2009 itibarýyla
www.microsoft.com/windows7 Ýnternet adresinden yasal olarak indirilip test edilebilecek.
Dünyada 1 milyarý aþkýn Windows kullanýcýsýnýn sistemleri üzerinden Microsoft’a yaptýklarý geri bildirimler dikkate alýnarak geliþtirilen Windows 7, zengin özellikleri ve kullaným kolaylýðý ile geleceðin iþletim sistemi olma sýfatýný hak ediyor. Ballmer’ýn CES 2009’da tanýtýmýný gerçekleþtirdiði ve henüz beta (önizleme) aþamasýnda olan Windows 7, Microsoft’un kullanýcý dostu ve yenilikçi iþletim sistemi yaklaþýmýnda çarpýcý bir aþamayý temsil ediyor.
Windows 7 geliþtirilirken müþterilerini dinleyen Microsoft, 250.000’den fazla kiþi ile görüþme yapmýþ. 200 ülkeden 8.5 milyonu aþkýnda kullanýcýdan bilgi alarak Windows 7 mükemmel hale getirmiþ.
GÜNLÜK ÝÞLEMLERDE KOLAYLIK
Windows 7 ile kullanýcýlar, bilgisayarlarýný çok daha hýzlý baþlatabilecek ve kapatabilecekler. eliþmiþ yeni Görev çubuðu sayesinde uygulamalar arasýnda geçiþ bir eðlenceye dönüþmüþ durumda. Yeni araç çubuðu kullanýlan tüm uygulama ve bilgiler arasýnda en hýzlý ve rahat þekilde dolaþmayý mümkün kýlýyor. indows 7 ile sunulan yeni aero özellikleri temiz bir masaüstü ve daha az uyarý ekraný anlamýna geliyor.
Windows 7’nin sunduðu yüksek sistem güvenilirliði, daha uzun pil ömrü ve daha az uyarý ekranýyla kullanýcýlar, artýk zamanlarýný çok daha verimli kullanabilecekler.
Windows 7’yi cazip kýlan ve üzerinde çok konuþulmasý beklenen çoklu-temas teknolojisi, kullanýcýnýn PC ekranýnda yapacaðý birkaç parmak dokunuþuyla istediði dosyaya, bilgisayara veya cihaza saniyeler içinde eriþmesini saðlýyor.
DÝJÝTAL CÝHAZ KARMAÞASINA SON
Konutlardaki kiþisel bilgiasyar ve aða baðlý diðer cihazlarýn sayýsýnýn artýþýyla birlikte Windows 7 kullanýcýlara yepyeni bir baþka özellik daha sunuyor. Windows 7 ile gelen Home Group arayüzü, ev kullanýcýlarýnýn nerede depolamýþ olduklarýna bakmaksýzýn tüm müzik, fotoðraf, video ve diðer dosyalarýna tek bir noktadan eriþmesine imkan veriyor. Kullanýcýlar, cep telefonu, MP3-çalar benzeri taþýnabilir medya cihazlarý, kamera ve yazýcýlar gibi PC dýþýnda kullandýklarý tüm cihazlara Device Stage (Cihaz Platformu) adýný taþýyan ve kullanýmý son derece kolay bir arayüzle baðlanabilecekler. Windows 7 kullanýcýlarý tek bir noktadan baðlanabildikleri tüm bu cihazlarý istedikleri gibi düzenleyebilecekler.
Tüketiciler geçmiþe oranla günümüzde çok daha fazla sayýda dijital içeriðe eriþebiliyor ve bunu yaparken PC’yi merkezi bir sistem olarak kullanmayý tercih ediyorlar. Windows 7 ile gelen “Play-to” (Oynat-Çal-Göster) özelliði, ev aðýnýzda yer alan cihazlardaki müzik, video ve fotoðraflara eriþmenizi ve izlemenizi saðlýyor. Windows 7 iþletim sisteminizdeki Windows Media Center ve Windows Media Player, çok sayýda medya formatýna verdiði destekle kiþisel bilgisayarýnýzýn neredeyse evinizdeki bütün dijital cihazlarý yönetmesini kolaylaþtýracak. Ayrýca Windows Media Center’ýn geliþmiþ arayüzü sayesinde bir TV alýcýsý kartý ile, abone olduðunuz TV yayýnlarýný izleyebiliyor ve kaydedebiliyorsunuz.
DAHA GÜVENLÝ VE DAHA UYUMLUWindows 7 yeni ergonomik arayüzleri ve belgelere eriþmek için kullanýlan pencerelerin geliþkin özellikleriyle kullanýcýya yepyeni bir deneyim sunarken, bugün pazarýn en güvenli iþletim sistemi olan Windows Vista iþletim sistemini de bir adým ileri taþýyor. PC, Ýnternet ve mobil iletiþim olanaklarýný kendi bünyesinde bir araya getiren Windows 7 ile güvenlik daha da artýyor.
Online dünyaya açýlan bir kapý olarak Windows 7 PC, dýþ dünyaya karþý güvenlik kalkaný çok daha güçlü bir iþletim sistemi olarak kurumlarýn iþ performansýný artýran yetenekleriyle ön plana çýkýyor. Mevcut Windows Vista iþletim sistemi bugün 77,000 farklý donaným, uygulamayý ve aygýtý destekliyor, Windows 7’nin ise desteklediði sürücü sayýsýný daha da artýrmasý bekleniyor. Windows 7, geliþtirilen yeni cihazlara ve yazýlýmlara aþina mimarisiyle güvenilir ve sürdürülebilir bir biliþim ortamý sunuyor. Böylece iþletmelerin sistem kurulum ve yönetim maliyetlerini önemli ölçüde azaltýyor.
GELÝÞMÝÞ MEDYA DENEYÝMÝ
Windows 7 yüksek çözünürlüklü grafik altyapýsý ile film, resim, oyun gibi zengin ve detaylý içerikleri ekrana yüksek kalite ve detay ile taþýyor.
Windows 7 içinde HDMI ve Bluetooth arayüzlerinde ses aktarýmýný mümkün kýlan teknolojilerde unutulmamýþ.
WEB DOSTU UYGULAMALAR Windows 7, yazýlým geliþtirenlerin güçlü uygulamalar yaratmasý için zengin olanaklar sunan saðlam bir iþletim platformu olarak da öne çýkýyor. Windows 7’yi uygulama geliþtiriciler açýsýndan cazip hale getirecek birçok özellik dikkat çekiyor.
Yazýlým geliþtirme ortamýnda Windows ve Web teknolojilerini en baþarýlý þekilde bütünleþtirme imkaný veren bu özelliklerden bazýlarý þöyle sýralanabilir:
Becerikli yeni görev çubuðu;
Uygulamalar için daha güçlü bir entegrasyon ortamý sunan yeni iþletim sistemi kabuðu (shell);
Internet Explorer 8’in kullanýcýya sunduðu yeni fonksiyonlar;
Yazýlýmcýlarýn yaratýcý iþler ortaya koymasýný kolaylaþtýran özgün Web servisi programlama arayüzleri (API’ler);
Birbirinden baðýmsýz çalýþabilen arama motoru iþlevleri.
Microsoft CEO’su Steve Ballmer açýlýþ konuþmasýnda, Windows 7 ile birlikte yeni Windows Live ürünlerinin duyurularýný da yaptý. Windows 7, Microsoft’un Yazýlým artý Hizmetler vizyonunu somut bir þekilde hayata geçiren yeni nesil iþletim sistemi olarak Windows Live ürünlerinin üzerinde baþarýyla çalýþtýðý bir platform olacak
ntvmsnbc